Tekniska tips och trix

Tekniska lösningar finns det gott om, både bra och dåliga. På denna sida försöker vi samla bra lösningar som vi hör om och som vi själva använder på Scoutkansliet och på Vässarö.

Har du några tips eller frågor kan du maila mattias@scoutkansliet.se eller höra av dig till kansliet på 08-652 05 10

Klicka på logotyperna för att komma till respektive hemsida

Techsoup är en organisation som hjälper idiella och idéburna organsationer med donationer av programvara och andra tekniska kunskaper i form av seminarium. Programvaror som lockar mest från Techsoup är helt klart Microsofts produkter så som Office-paketet och Windows. Det kostar inte speciellt mycket för en office-licens ca 160 kr.

Mailchimp är ett företag som erbjuder nyhetsbrevs utskick. Allt är webbaserat och lätt att förstå. Det bästa är att om du inte behöver skicka mer än till 2000 adresser så är det gratis (10 000 brev i månaden). Scoutkansliet änvänder sig av mailchimp till alla utskick.

SMSgrupp hjälper till med enkel kommunikation i ledarteamet, arbetsgruppen eller utmanarlaget. Man skapar sin grupp med de nummer man vill ska vara med direkt i mobilen via deras app eller på deras hemsida. Gruppen får ett eget nummer tilldelat till sig så när man skickar till det så får alla sms:et. Går att ställa in rättigheter så du själv som administratör bara kan skicka ut påminnelser tex.

Appen heter SMSgrupp och finns för på Iphone och Androidmobiler deras hemsida är www.smsgrupp.se.

Att Doodla kanske snart är det nya ”modeordet”. Med Doodle bestämmer du och dina ledarkollegor eller scoutkompisar lätt vilket datum som passar bäst för att ha ett planeringsmöte eller något annat som inte är speciellt återkommande. Administratören bestämmer vilka datum som funkar sedan skickar hen ut en länken där resten kan gå in och kryssa i vilken dag som fungerar respektive inte fungerar. Allt får man sedan snyggt grafiskt förpackat och det är bara att ta det tillfälle som flest kan. Doodle hittar du på www.doodle.com eller deras app för Iphone och Android med samma namn.
Dropbox är ingen nykomling på marknaden men ack så användbart. Dela alla sorters filer med dina ledarkollegor så alla är up-to-date hela tiden i vad som händer i avdelning. Kom åt dokumenten i mobilen eller vart ni än befinner er. Allt lagras lokalt på datorn och på internet. Upp till 5 GB utrymme är grattis sen får man betala mer för att få mer utrymme. Dropbox hittar ni på www.dropbox.com.

Ingen nu förtiden vet väl inte vad Google är, men kanske inte alla vet vad mer de erbjuder än sökfunktionen. Google Apps låter din kår koppla ert domän mot Googles tjänster så som Mail och Drive (gamla Documents). Ni får e-postkonton som ni kan administrera själva, skapa grupper och listor. Med Drive delar ni dokument med varandra, flera kan vara inne och redigera samtidigt, man kan skapa anmälningsformulär som man kan publicera på sin egen hemsida. Om du vill göra enkla men kraftfulla hemsidor till kåren kan du använda Google Site som bygger på alla delar av Google portföljen. Har ni en stuga? Men har svårt att visa omvärlden när den är ledig för bokning, då kan ni enkelt göra det genom Google Calender.